Vloerverwarmingssystemen
Hieronder worden de verschillende systemen van vloerverwarmingen die uw huis kunnen verwarmen, besproken. U kunt kiezen voor een vloerverwarming op basis van elektriciteit, of een vloerverwarming die op water gedragen is.
Elektrische vloerverwarming
De elektrische vloerverwarming wint de laatste jaren in populariteit ten opzichte van de op water gedragen vloerverwarming systemen. Elektrische vloerverwarmingen worden tegenwoordig vaak gebruikt in de sanitaire ruimten, maar ook complete woningen, badkamers worden met dit systeem als hoofdverwarming, verwarmd.
De voordelen van elektrische vloerverwarming boven op water gedragen systemen:
- Ruimtes kunnen onafhankelijk van elkaar, worden verwarmd.
- Het niet hoeven frezen in de vloer, zorgt voor een stofvrije en milieuvriendelijke montage.
- De locatie van de elektrische vloerverwarming ligt dichter bij het vloeroppervlak, dan de op water gedragen systemen. Dit resulteert in een aanzienlijk lager energieverbruik.
- Het ontbreken van kans op lekkage.
Op water gedragen vloerverwarming systemen
Een vloerverwarming systeem met warm water wordt direct aangesloten op de cv ketel. Op deze manier wordt het warme water door de vloerverwarmingsbuizen gepompt. Een verdeler zorgt er hierbij voor dat de temperatuur niet hoger dan 48°C wordt. Eventueel kan een waterpomp ter vervanging van de cv-ketel dienen, hoewel de temperatuur dan wel lager is (tussen de 35-48°C). Dit alternatief is geschikt voor vloerverwarming maar minder geschikt voor radiatoren. Wel kan men een zonneboiler gebruiken, die de cv ketel vervangt. Meestal zijn de buizen die gebruikt worden voor de vloerverwarming van kunststof en hebben een diameter van 15 tot 20 millimeter. De buizen worden veelal in een spiraal-achtige vorm geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld, echter vraagt dit wel om echt vakmanschap. De afstand tussen de buizen ligt meestal tussen de 10 en 20 centimeter. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van groepen, welke maximaal een lengte tussen de 70 en 120 meter kunnen hebben.
De op water gedragen vloerverwarming is op te delen in twee soorten systemen:
- Droogbouw systemen
- Natbouw systemen
Droogbouw systemen
Het verschil tussen droog- en natbouwsystemen is de locatie in de vloer, waarin deze zich bevinden. De natbouwsystemen in het cement geplaatst en droogbouwsystemen worden op stabiele en vlakke ondergronden toegepast. Nieuwe technologische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat droogbouwsystemen onder bijna elke soort vloerbedekking kunnen worden gebruikt. De systemen kunnen op eenvoudige wijze worden geplaatst met behulp van bijvoorbeeld een zogenaamde ‘noppenplaat’. Piepschuimplaten (polystyreen) met daarin aluminium verlijmde lamellen zorgen ervoor dat de warmte goed wordt verdeeld. Het droogbouwsysteemd is zuiniger dan de natbousystemen (besparing van maximaal 20%), maar daarentegen wel duurder in aanleg.
Natbouwsystemen
De natbouwsystemen zijn tot nu toe de meest gebruikte systemen van vloerverwarming. Met deze wijze van verwarming wordt de buis in het cement geplaatst. Dit systeem is goedkoper dan de droogbouw maar heeft door de minder goede warmtegeleiding aanzienlijk meer tijd nodig om op te warmen. Een ander groot nadeel van dit systeem is dat het cement anderhalve week nodig heeft om droog te worden en de vloer mag pas na 7 tot 8 weken na aanleg, worden verwarmd.
Vrijblijvend advies?
Weet je niet welk systeem het beste voor jouw huis is? Vraag dan hier vrijblijvend advies aan de klantenservice van Quality Heating. Zij kunnen u helpen en adviseren om zo de juiste type vloerverwarming voor u te selecteren. Neem contact met ons op 072-808 0179